http://www.liberalapartiet.se

fredag, januari 27, 2006

Malmö lurar malmöiter på 300 miljoner

Det är den slutsats man kan dra efter att ha läst följande: EXPRESSEN.SE/Sydsverige: Han tjänade 320 miljoner på tre dagar. Man behöver nog kolla upp detta mer noggrannt, men jag frågar mig följande:

1. Borde inte kommunen sälja till högstbjudande snarare än till ett visst pris och till en viss kändis. I just detta fall borde man ha sålt direkt till de norska köparna, förslagsvis genom en fristående mäklare som är proffs på att hitta rätt köpare.

2. Finns det överenskommelser mellan kommunen och Percy som vi inte känner till? Varför finns de i så fall?

3. För mig ser detta ut som rent bedrägeri. Har vi verkligen inte lagar som förhindrar liknande affärer?

I Åre kommun hände någon liknande. Där sålde man mark till Konsum (KF) trots att Lidl var beredda att betala mycket mer för samma fastighet. Man verkar anse att man har rätt att sälja till vem vi vill för vilket pris som helst. Det låter ju liberalt, men här handlar det ju om gemansam egendom. Att en privatperson eller ett privat företag får göra frivilliga förluster är för mig en självklarhet (om det sker med aktieägarnas godkännande förstås). Man kan dock ifrågasätta säljarens menatala hälsa i sådana fall. Här handlar det dock om försäljning av medborgarnas egendom, med förlust utan deras samtycke.

En annan detalj förbryllar mig: Percy säger att detta är en bra affär för kommunen. Jaha?! Bra, jämfört med vad? Jämfört med att ha sålt direkt till norrmännen är detta en extremt dålig affär för kommunen (allt annat lika). För Percy själv är det dock en otroligt bra affär. Nästan för bra för att kunna göras på en fungerande marknad med rationella och hederliga aktörer?