http://www.liberalapartiet.se

måndag, april 10, 2006

Dagens citat

Nästan halva befolkningen tycker intensivt illa om Feministiskt Initiativ.

-Professor Sören Holmberg, SOM-institutet under ett föredrag om väljarnas attityder till politiska partier. (SVT 2 ca 11.00)

46 % av de tillfrågade ger betyg -5 till F! på en skala från -5 till +5. Ganska få är likgiltiga (0) och ännu färre ger pluspoäng. Vänsterpartiet ligger nästan lika risigt till och allra sämst klarar lig Sverigedemokraterna i den här grenen. Folkpartiet, Moderaterna och Centern klarar sig bäst och Socialdemokraterna utmärker sig genom att ha få entusiaster (få höga pluspoäng), men ändå höga opinionssiffror. Även en stor andel av de som är likgiltiga säger att de tänker rösta på sossarna. Professor Holmberg nämner att detta kan vara en risk på lång sikt.

Under sin avslutning kommer ett annat intressant uttalande angående mediernas makt över politiken. Sören Holmberg säger att "partierna är mediernas fångar". Han jämför Sverige med USA där mediernas bevakning kompletteras, "på gott och ont", med partiernas egna budskap i form av reklaminslag i TV. Han tar också upp exemplet med språktester som folkpartiet föreslog (som en del i ett större förslag?), men som inte blev en valfråga förrän medierna hakade på.